Våra recept

 

Vi bakade glutenfritt knäckebröd med barnen, de flesta gillar det skarp.

själv tycker jag det är gott med lite smör och ädelost på.

 

enkelt som bara den..... om man har ingredienserna förstås

2dl majsmjöl  (förväxla inte med majsena)
1 dl solroskärnor
1/2 del linfrö
1/2 del sesamfrö (skalade el oskalade)
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja el kokosfett (om du har den orafinerade)
2 dl kokande vatten

rör samman det torra
oljan i
häll på kokande vatten låt stå nån minut
häll ut det på bakplåtspapper
(blir en ganska lös klump)
bred ut det 
(räcker till en normalstor  långpanna)

150 grader i ugnen 60-65 min (håll koll har tog det vara runt 45 min)
enkelt som sagt och jätte gott 

 

"vanligt knäckebröd"  200*grader ca 10 min 

50 gr jäst

5 dl mjölk (vi använde vatten)

2 tsk salt

1 dl sesam (hade inte vi)

6 dl grovt rågmjöl

6 dl vetemjöl

 

mjöl till utbakning ca 2 dl 

 

smula jästen och lös i lite av vätskan,

värm resterade vätska till ca 37 grader

häll över jästen rör ner salt rågmjöl,

 och det mesta av vetemjölet

knåda degen väl (vi använde en assistent)

arbeta ihop den på mjölat bord

dela i 4 bitar forma till runda bollar

låt jäsa 20 min

kavla ut till tunna kakor

skåra dem så stora du vill ha dem

lägg på plåt 

grädda  mitt i ugnen 8-10 min

vänd efter halva tiden (gjorde inte vi)

låt kallna på galler.

ät ocj njut

 

 

Vi bakade snabbbullar också kallade hastbullar.

 

5 dl mjöl (vilken sort du vill, vi tog vete)

1 tsk salt

1 tsk sirap

4 tsk bakpulver

3 dl filmjölk

 

Blanda torra ingredienser

tillsätt filmjölken och klicka ut på plåt med hjälp av 2 skedar.

baka i mitten av ugnen ca 10 min i 225 grader.

 

vi bakade Segbröd  spisen i stekpanna 

 

Segbröd, recept från Signe Erson Maj by i medelpad.

1liter lättfil

3/4 dl socker

1,5 dl sirap

1 tsk salt

1msk bikarbonat

1 ½ kg rågmjöl + mera mjöl till utbaket

 

Jästtiden blir den tid du hanterar degen på bakbord. receptet säger 7 min

dela till ca 30 bitar

kavla ut till tunna kakor (3-4mm ca)

grädda på torrstekpanna (inget fett)

ca 3 min på var sida.

ät och njut!

ett bra utflyktsbröd, kan rullas med fyllningen i typ smör ost skinka sallad och tomat.

 

Barnen bakade Leksandskaka en äggfri sockerkaka med kardemmuma smak.

Recept från Naemi Rosén.

Leksandskaka

125g smör

3 dl socker

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk (går mrd vatten om man inte tål mjölk)

2 tsk kardemmumma

6 dl mjöl

 

rör socker och smör så det blir riktigt pösigt

blanda ner vatten och övriga ingredienser

baka i mitten på ugnen ca 45-60 min i 200*

 

 

 

 

 

 
stäng